AKTUELNO

Prestanak dijaloga Beograda i Prištine bio bi u interesu onih koji Kosovo koriste da utiču na politiku Srbije, ocenio je Ostojić.

Zvonimir Trajković, nekadašnji savetnik Slobodana Miloševića, koji je rođen u Prištini i koji je svedok rečenice “ Niko ne sme da vas bije”, koju je izgovorio 25.aprila 1987. Milošević, na Kosovu polju, rekao je za “Novo jutro” na Televiziji Pink, da je jedna od propuštenih prilika bila 1996. kada je Kinkel dolazio u Beograd.

Foto: Printscreen

- U razgovoru sa Miloševićem Kinkel je tražio da se vrati jedan broj, priličan broj Albanaca koji su tamo na zapadu bili tretirani kao politički emigranti, i Milošević je napravio tada grešku jer je dozvolio da se oni vrate. To su uglavnom bili mladi ljudi koji su po raznim kampovima obučavani za terorističke aktivnosti i od tada počinje to na Kosovu da se događa to što se događalo - ocenio je Trajković.

Trajković je rekao da su strane sile to zdušno podržavale, to jest da su Nemci bili najznačajniji, i dodao da Nemci podržavaju elegantno, a Amerikanci malo grublje.

- Svi pokušaji pregovora sa Albancima su osuđeni na propast. Sa njima nema šanse da se dogovore. Milošević je to pokušavao na razne načine, ali nije uspeo jer Albanci priznaju samo silu - istakao je Trajković i dodao da je tamo rođen i da mu je deda nabijen na kolac u centru Prištine.

Zoran Ostojić, novinar, rekao je da misli da je bolje analizirati šta će biti, a ne propuštene šanse.

Foto: Printscreen

- Jer bilo je mnogo propuštenih šansi od 1912., kada je Kosovo ponovo postalo deo Srbije - dodao je Ostojić i istakao da misli da je cilj Vučićeve ideje da se dođe do nekog rešenja oko kojeg će se složiti Srbija i da to rešenje proba da se izgura, a da je ako se izgura problem rešen.

- Zamrznut konflikt je protiv državnih interesa Srbije i u interesu nekog drugog, koji Kosovo koristi da utiče na proevropsku i prozapadnu politiku Srbije. To se dešava dugo kroz istoriju - naglašava Ostojić.

#Zoran Ostojić

#Zvonimir Trajković

'